Amfibieni vs. reptile: diferențe, curiozități și cum protejăm animalele sălbatice!


Liceenii bucureșteni au avut ocazia să afle lucruri inedite despre amfibienii și reptilele din România, în cadrul atelierului „Amfibieni vs. reptile”, care s-a desfășurat la AFI HUB PROEDUS. S-au înscris în jur de 20 de tineri care doreau să afle în mod special dacă miturile despre animalele sălbatice au sau nu o bază reală. La toate întrebările a răspuns doamna Iulia Miu, asistent cercetător pe biodiversitate în cadrul Universității București și colaborator al ONG-urilor Fundaţiei Visul Luanei și Wilderness Research and Conservation, în calitate de geograf și ecolog.

Totul a început cu întrebarea „De ce credeți că sunt importante animalele sălbatice pentru noi?”, adresată tinerilor de către doamna Iulia Miu. Au fost explicate în linii mari rolurile animaleor sălbatice, dar și care este diferența dintre amfibieni și reptile, precum și importanța lor în mediul înconjurător.

Tinerii au aflat că amfibienii sunt primele vertebrate care au ieșit din apă în încercarea de adaptare la viața terestră și sunt împărțiți în trei ordine: tritonii și salamandrele (Caudata), broaștele (Anura) și cecilienii (Gymnophiona), în timp ce din clasa reptilelor fac parte șerpii, șopârlele, țestoasele de apă sau de uscat ori crocodilii.

„Ce se întâmplă dacă ne mușcă o viperă?”, „Câte tipuri de șerpi sunt în țara noastră?”, „Există broaște râioase de la care ne putem îmbolnăvi de râie?” și alte multe întrebări și-au găsit răspunsul la acest curs de educație nonformală.

„Să știți că broaștele nu au râie. Se spune în folclor că sunt broaște râioase pentru că au pielea rugoasă, din cauza aspectului lor sunt denumite așa, dar ele nu sunt deloc periculoase”, a afirmat doamna Miu.

„De exemplu, dacă se întâmplă să fii mușcat de o viperă cu corn, trebuie să suni rapid la 112 și, fără să te agiți, trebuie să te întinzi pe jos și să încerci să stai nemișcat, pentru ca veninul să nu se răspândească rapid în corp”, a explicat Iulia Miu. Ea a mai spus că dintre șerpii veninoși, în România pot fi întâlniți: vipera comună – numită și vipera cu cruce - care este o specie întâlnită pe aproape tot continentul european -; vipera cu corn - este ușor de recunoscut după protuberanța cornoasă de pe cap - ce poate fi întâlnită mai des în Dobrogea și în sud-vestul țării (Banat/Oltenia); vipera de stepă - o specie rară-  ea poate fi întâlnită în Ardeal, nordul Moldovei și Delta Dunării.

Care este rolul șerpilor și broaștelor în natură?

Majoritatea speciilor de șerpi care trăiesc în țara noastră sunt neveninoși și neagresivi (șarpele de casă, șarpele de apă, șarpele de alun, șarpele lui Esculap, boa de nisip etc.), iar rolul șerpilor și al broaștelor în natură este esențial pentru a ține sub control rozătoarele și insectele ce pot răspândi multe boli.

Doamna Iulia Miu a explicat și care este diferența dintre o reptilă și un amfibian explicând că amfibienii trăiesc de obicei în mediul acvatic, iar reptilele în mediul terestru. Pentru a nu mai face confuzii, adolescenții au aflat și că broaștele comune sunt amfibieni, în timp ce broaștele testoase sunt reptile. Au fost prezentate multe imagini video cu specii de reptile și amfibieni, cu aspecte importante din viața acestora, cum pot fi ele diferențiate, dar și care sunt amenințările pentru aceste animale sălbatice.

Liceenii au primit câte un pliant al Centrului de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice și au fost sfătuiți dacă vor avea ocazia să observe vreodată animale sălbatice rănite ori care nu se află în mediul lor natural și se află în pericol, să sune la numărul de telefon scris pe pliant (0748.395.859), iar reprezentanții Fundației Visul Luanei se vor ocupa de fiecare caz.

„Fundația Visul Luanei este o organizație nonprofit care desfășoară programe de îngrijire medicală pentru animale sălbatice rănite, de control al reproducției animalelor domestice cu și fără stăpân, prin campanii naționale de sterilizări, cât și campanii de plantări și ecologizări”, se arată pe site-ul fundației, https://visulluanei.org/. (Text și foto: Elena Boholț)